top of page

Frid & Fröjdh - ett lustspel i tre akter

Foto: Tuana Art

Tonen är satt. Formen är funnen. Bygden ska hyllas. Nu gäller det bara att hitta några som kan gestalta det hela. Och vi behöver inte cykla längre bort än till Solbacken i Byatorp socken. För där bor Bröderna Frid. Födda på 40-talet och inte helt bekväma med dagens samhälle, jobbar de på i livets stilla gång. Mycket är så som det alltid varit. Men förändringens vindar går inte att stå emot hur länge som helst. 


När ”dä förbannade EU-helvetet” fattar ett ödesdigert beslut, tvingar det bröderna in i förändringens tidevarv. Solbackens lilla torpstuga får en hyresgäst. En som sätter hjärtan och längtan i brand. Inte bara brödernas, utan även den förhatlige kusinens. Han som är socknens präst. 

Vardagsrutinerna byts plötsligt ut mot intriger, lyckorus och drömmar om odödlig kärlek. Sommaren blir till ett lustfyllt äventyr och alla dras med i dansen. 

Följ med! Kliv in i en kärleksfull hyllning till landsbygden. Skratta, gråt och fröjdas i fridens namn. 

 

 

"Den här boken tillägnas alla de som levde, skrattade och kämpade för sin bygd. De som såg till att skådeplatsen för min uppväxt, blev det paradis jag minns med värme och en nu växande saknad i hjärteroten. 

En längtan gror i mitt bröst. En längtan tillbaka till den barndom, som sedan länge virrat bort sig i livets kurragömma. Jag kommer alltid att leta, alltid att finna. Och jag kommer alltid att gömma mig igen. Det blir roligare så, livet. Om vi leker lite. Och minns.

 

Jag ärvde en bygd som tiden slet ur mina händer. Den har förändrats. Jag har förändrats och kanske med mig även bilden av minnet. Landsbygden är inte döende. Men den värld jag växte upp i, är sedan länge borta.

Nu är det upp till oss alla att hålla minnet, längtan och hoppet vid liv. Jag vill göra det genom glädjen. Hylla de som hyllas bör. Den här boken tillägnas alla de som lever, skrattar och kämpar för sin bygd."

 

- Jan-Erik Ullström, författaren

Boken, författaren och arbetet med att hylla hembygden och bevara både språk och minnen, belönades i november 2016 med stipendiet Guldnyckeln. Ett pris som instiftats av och delas ut av komikern och Skövde-sonen Robert Gustafsson. Robert läste boken inför utgivning och gillade det han fann. Omdömet står att finna på verkets omslag. Guldnyckeln delades ut med motiveringen:

 

"Locketorp-sonen Jan-Erik har genom sitt författarskap varit obunden av regler, måsten och rädslor. Genom hans böcker har han bevarat minnet av den bygd, människors liv, språk och arv som flera av oss är uppväxta i. Han har tagit med oss tillbaka till vårt Skaraborgs ursprung med ömsinthet och kärlek. Han har lärt oss att skratta, gråta och fröjdas i fridens namn!"

”En varm historia om två äldre bröder som lever och kämpar på sin släktgård, där dåtid möter nutid. Boken är full av "gôrsköna" karaktärer, som jag följde med både skratt och tårar.”

- Elin Nilsson, boendehandledare Skövde.

”En härlig bok som går rakt in i hjärtat. Jag får vibbar av boken ”En man som heter Ove” och filmen ”Grand Torino”, två favoriter. Men med egen prägel och unikt språk.”

- Anders Högman, projektledare Skövde. 

”Alla måste och ska inte rätta in sig i den breda fåran. Jan-Erik Ullström förmår presentera sina originella huvudpersoner med ömsinthet och kärlek och klarar balansen mellan utropstecken och karikatyr.”

- Annika Andersson, radiojournalist Skara.

"Detta borde vara obligatorisk läsning för alla, till och med Tidanbor. En bok för de som enbart upplever vår underbara landsbygd från bilrutan, eller tågkupén. Magknip utlovas, skratt garanteras, och det finns viss risk för tårar under denna fantastiska resa i Ullströms makalösa värld."  

- Karl Johan Froh, ekonom, Hjo/Sydney.

”Jag vill flytta in hos bröderna Frid! Jag drömmer mig till en annan plats, en annan verklighet. I ett välbefinnande rus vill jag inte sluta läsa utan bläddrar hungrigt vidare sida för sida i jakten på må-bra-känslorna som boken levererar.”

- Maria Alfredsson, besiktningstekniker Dimbo. 

Skolavslutning i Locketorp, någon gång på 40-talet. Kanske gick Egon och Gunnar Frid i en liknande klass? 

 

”Kunde inte sluta läsa denna bok, för det var som om jag var en del av den. Ville bara läsa mer om människorna som Egon och Gunnar har omkring sig. En tomhet infann sig när den var slut.Så Jan-Erik Ullström, jag önskar så klart inte att du hamnar på sjukhus fler gånger, men jag hoppas att du kommer att skriva fler böcker för beröra det gör du. Med ett enkelt språk.”

- Gerd Persson, recensent Simrishamnsbladet.

”Frid & Fröjdh är just en fröjd att läsa. Jantelagen regerar i den skaraborgska myllan och den underfundiga humorn är ständigt närvarade. Det luktar snus och dynga om sidorna och är du bekant med den härliga dialekten blir du duktigt road.”

- Robert Gustafsson, komiker från Skövde.

”En bok att skratta sig igenom. Kneckedeckar, flanar och EU-inspektörer. Syskonkärlek, magsjuka kor och stockholmskärringar. Den här boken har allt och lite till!”

- Annica Falk-Linder, administrativ assistent Mårum.

”Under några hundra sidor levde jag med karaktärerna. Vi delade skratten åt tokerierna och lantlivets bekymmer. Vi grät tillsammans åt det sorgliga. Jag blev berörd i mitt hjärta. Ett underbart sätt att ge liv åt sin hembygd. Ullström har inte skrivit en bok, han har gjort en film att gå in och njuta i!”

- Kristina Klingener, förändringsledare Göteborg.

bottom of page